Frigliana en Competa

Frigiliana ligt op 6 km van Nerja op 400 meter hoogte, heeft 2000 inwoners en is al meerdere keren uitgeroepen tot het mooiste witte dorpje (Pueblo Blanco) van Spanje. Frigiliana kenmerkt zich door de schilderachtige staatjes, dorpsplein met gezellige terrasjes en enorm veel prachtige bloemen. Hier vind je veel Spaans keramiek en houtsnijwerk en hier wordt de bekende Andalusische Miel de Cana (Honing wat op stroop lijkt) geproduceerd. Deze honing vind je vaak terug in het Andalusische recept Berenjas con miel (Aubergine met honing). Erg de moeite waard om te proberen.

Frigliana heeft een eigen waterval van de Rio Chillar, die uitkomt in Nerja waar je de Chillar walk/wandeling kunt doen. Frigliana is vooral in de zomermaanden erg toeristisch. Net als alle andere dorpen heeft Frigliana ook diverse feria’s waarvan de bekendsten zijn in januari San Sebastian en in augustus festival de tres culturas (christenen, moren en joden). Door haar fraaie ligging kun je er wandelen, hiken en biken maar ook gebruik maken van het toeristentreintje. Frigliana is onderdeel van de Ruta del Sol Y Vino (wijnroute).

Competa behoort net als Frigliana ook tot de pueblos blancos (witten dorpen) en is ook onderdeel van de Ruta del Sol Y Vino. Het heeft 3700 inwoners en ligt op 638 meter hoogte aan de voet van de Sierra Tejada en de berg La Maroma. Door haar milde klimaat als onderdeel van Axarquia is het heerlijk vertoeven in het voor- en najaar. Competa heeft vele amandel-, olijf- en fruitbomen, maar kenmerkt zich vooral door de vele wijngaarden. Competa heeft vele schilderachtige straatjes en wordt veel bezocht door kunstenaars die hier exposeren. Tijdens de Art Walk die jaarlijks wordt georganiseerd kun je de mooie werken van verschillende kunstenaars door de schilderachtige straatjes bewonderen. Door de Moorse invloeden is het een aanrader om dit dorp te bezoeken en deze cultuur te bewonderen.