Periana

Periana is een levendig dorp en heeft ongeveer 3700 inwoners en ligt op 540 meter hoogte. Centraal gelegen tussen Malaga en Granada en heeft een mild klimaat wat de Axarquia ook kenmerkt. Periana is bekend om zijn vele olijfbomen en olijfgaarden, waarbij de oogst van de olijven verwerkt wordt tot olijfolie in de eigen olijffabriek Aceite Periana. De olijfolie van Periana is zo goed dat zelfs de koninklijke familie hier hun olijfolie haalt. Naast de vele olijfbomen heeft Periana ook vele amandel-, sinaasappel-, perzik- en het vergeten fruit nisperosbomen. Door het stijgen van de populariteit zie je in Periana ook verschillende avocadoplantages ontstaan.

Er zijn dan ook verschillende feria’s ter ere van deze oogsten zoals het olijfoogstfeest, de viering van de perzikenoogst en op 15 mei is er jaarlijks San Isidro zegenen van de graanoogst. San Isidro was een boer die leefde in de 11e eeuw. Hij had het vermogen om water te vinden. Later is San Isidor patroonheilige van Periana geworden. In de 18e eeuw namen de boeren en inwoners van Periana een beeld van San Isidro mee in de processie door hun velden en hoopten zo op veel regen zodat de oogst overvloedig zou zijn en hun welvaart zou brengen.

Jaarlijks op 15 mei vindt er een processie en feest van enkele dagen plaats waarbij tijdens de processie graan naar het beeld van San Isidro wordt gegooid als dank voor de ontvangen oogst. Het is een bijzondere ervaring om deze processie mee te maken. Tot in de late uurtjes wordt er gefeest. Het feest werd traditioneel georganiseerd door mayordomos, getrouwde of net getrouwde mannen zonder kinderen en zeker geen vrijgezel. De dorpskerk in Periana is vernoemd naar San Isidro en is de moeite waard om een bezoek te brengen. Periana heeft verschillende authentieke Spaanse restaurants waar je o.a. het bekende gerecht Berenjenas con miel (aubergines met honing) kunt eten. Vooral in de zomer kun je hier genieten van de avondzon en de heerlijke gerechten. Op woensdag is er een warenmarkt.