Sierra Tejeda

Een natuurpark , Parque Natural Sierras de Tejada, gelegen in Andalusië in 2 provincies, het oosten in Malaga, het westen in Axarquia en de uitloper van de Sierra Nevada. Axarquia kenmerkt zich door het milde klimaat en betekent in het Moors “land in het oosten” (ten oosten van Malaga).

Vanuit het Natural Park kun je mooie wandelingen maken die zelfs leiden naar de hoogste berg die de La Maroma heet met een hoogte van 2065 meter. De andere hoge bergen zijn Navachica, ruim 1800 meter hoog en de Lucero bijna 1800 meter hoog. Vanuit Villa Deseada kun je prachtige wandelingen maken die ook begeleid worden door de eigenaar. Het park is ruim 40.000 ha groot en sinds 1999 officieel erkend als natuurpark (Parque Natural). Het kenmerkt zich door de rotshellingen, kloven maar ook door vele soorten bomen zoals eiken, dennen, larix, kurkeiken en olijfbomen. Ook vele kruidenplanten groeien hier zoals rozemarijn, thijm, lavendel en munt. Je kunt er genieten van mooie vergezichten, alle flora en fauna, prachtige bloesems en ook everzwijnen, roofvogels en zelfs Iberische berggeiten kun je zomaar tegenkomen aangezien deze hier in overvloed leven.

Het is een divers landschap afgewisseld met rotsen, watervalletjes en groene gedeeltes. Het overgrote gedeelte van de rotsen bestaat uit kalksteen maar er is ook marmer en kwartsiet (kwarts) te vinden. In de omgeving zijn diverse Pueblos blancos, de witte dorpen, zoals Alcaucin, Canillas de Aceituno, Frigliana, Competa en Salares. Vanuit Alcaucin rijd je naar het recreatie- en natuurgebied El Alcazar waar een restaurant is en wat erg populair is bij de Spanjaarden om te wandelen en na afloop te picknicken, barbecueën en te kamperen. Kortom er zijn vele mogelijkheden voor wandeltochten, hiking en mountain bike tochten. Naast Alcaucin kun je ook wandeltochten doen vanuit de andere dorpen zoals Canillas de Aceituno, Competa en Salares.