Velez Malaga

Velez Malaga is de hoofdstad van Axarquia en heeft rond de 79000 inwoners. Torre del Mar en Caleta de Velez zijn onderdeel van Velez Malaga. De omgeving van Velez Malaga kenmerkt zich o.a. door landbouw van de moscatel druiventeelt die gebruikt worden voor de bekende malaga wijnen. Ook Velez Malaga heeft net als de andere plaatsen in Axarquia een aangenaam mild klimaat.

Velez Malaga is een historische stad met een nieuw en oud gedeelte waarbij het oude gedeelte erg de moeite waard is om te bezoeken. Hier vind je prachtige oude gebouwen uit de Moorse tijd. Waarbij het meest belangrijke gebouw de Parochiekerk Santa Maria la Mayor heet in mudejarstijl. Het oude gedeelte van Velez Malaga is officieel uitgeroepen tot kunsthistorisch monument. Naast de verschillende kerken zoals San Juan Bautista en San Carmelitas zie je nog duidelijk de overblijfselen van de oude stadsmuur en de vierstads torens. Vanuit het uitkijkpunt van de toren van het kasteel heb je een schitterend uitzicht over Velez Malaga en de zee en aan de andere kant zie je het Parque natural met de hoogste berg La Maroma (ongeveer 2000 meter hoog). Een van de mooie gebouwen is het huis van Cervantes waar Miquel de Cervantes in 1594 verbleef. Voor het gebouw zie je een standbeeld van Cervantes.

Vanuit Velez Malaga reed er een tram naar Torre del Mar maar helaas was deze niet meer rendabel en heeft de burgemeester besloten om deze tramlijn te verhuren. De trams zijn getransporteerd per schip naar Australië die de trams huurt en mocht het blijken dat het toch rendabel wordt dan zal de burgemeester deze tramlijn weer in ere herstellen vandaar de verhuur en niet de verkoop van de trams. Naast de vele feria’s die Velez Malaga kent is de paasweek wel de meest speciale waar de Semana Santa een bijzondere processie is zelfs als je niet religieus bent zorgt dit voor kippenvel. De beelden en pracht en praal van de Semana Santa is te bewonderen in het Semana Santa museum voor wie niet in die periode in Velez Malaga is.