Viñuela

Het meer van Viñuela / Lake Viñuela / Viñuela ligt bij het gelijknamig dorp La Viñuela, een dorp met ruim 2000 inwoners. Het is een groot stuwmeer en ligt centraal in Axarquia en is vanuit verschillende dorpen zichtbaar, genoemd naar de gemeente Viñuela. Het meer is vooral bijzonder doordat je iedere dag weer verrast wordt door de verschillende kleuren blauw die het zich aanneemt.

Het stuwmeer is vooral bedoel om de watervoorziening van Malaga te verzorgen. Ondanks dat het voor watervoorziening van huishoudens bedoeld is kun je er ook (niet motorische) watersport bedrijven. Kayakken, waterfietsen en kanoën zijn zeer geliefd bij de Spanjaarden en toeristen. Daarnaast worden er ook 4×4 routes georganiseerd, wandeltochten of kun je fietstochten boeken waarbij je het meer rond fietst dit is ook geschikt voor de niet geoefende sporter. Rondom het meer zijn diverse picknickmogelijkheden. Door de hete zomers kan het voorkomen dat het waterpeil dusdanig zakt dat de watervoorziening in het gedrang komt. Het smelten van van de sneeuw en de regenval in het voorjaar moeten ervoor zorgen dat het waterpeil weer op redelijk niveau komt. De rivier de Guaro komt vanuit de bergen en voorziet o.a. het meer van water.

Het meer bevindt zich slechts 15 kilometer van de kust en Torre del Mar en Velez Malaga. Rijdend vanuit de bergen kun je het meer vanuit verschillende kanten zien liggen en is een prachtig plaatje tussen de bergen. Het Parque Natural Sierra de Tejeda grenst aan het meer van waaruit je ook de hoogste berg La Maroma van ruim 2000 meter hoogte ziet liggen. Het plaatsje Viñuela is een levendig dorp met zijn diverse feesten waarvan de bekendste het feest van de rozijnen en krenten is. (festival de las pasas). Dit festival vindt eind juli plaats. Andere bekende plaatsen in de directe omgeving zijn, Los Romanes met slechts 500 inwoners en Alcaucin met ruim 2000 inwoners.