Baños de Vilo

Baños de Vilo is een klein Spaans dorp behorend bij de gemeente Periana in de provincie Axarquia. Het ligt op ruim 550 meter hoogte tussen de de olijfboomgaarden en allerlei andere fruitbomen. Het heeft ongeveer 100 inwoners en is bekend om zijn authentieke Arabische (Moorse) zwavelbaden, met een gemiddelde temperatuur van 21 graden. Je kunt deze baden gratis bezoeken vanaf Villa Deseada, een B&B; gerund door Nederlanders.

 

Deze baden zijn vooral populair door de geneeskrachtige en heilzame werking voor je huid. Met name de Spanjaarden nemen regelmatig een duik in deze baden. Verblijf je bij Villa Deseada dan kun je hier dagelijks gebruik van maken. In 1907 werden de baden verwoest door een storm en veel regenval. Daarna is het een lange periode niet toegankelijk geweest. In de jaren 90 heeft de gemeente Periana besloten om deze baden in ere te herstellen en heeft gezorgd voor renovatie van de baden en werden er in 2003 appartementen gebouwd om meer te investeren in het toerisme. Bed and Breakfast en Casa Rural Villa Deseada ligt hier slechts 100 meter vandaan, de ideale plek om te verblijven. Vanuit de B&B; kun je dagelijks dus gratis een bezoek brengen aan deze baden.

 

Periana, waar Baños de Vilo onderdeel van is, is een gemeente met ongeveer 3525 inwoners. Periana is een levendig dorp met leuke restaurants en meerdere supermarkten. In het gemeentehuis is informatie beschikbaar over de verschillende festiviteiten. In Periana zijn jaarlijks meerdere feesten (feria’s) zoals het oogstfeest, San Isidro (15 mei) en perzikenfeest. San Isidro wordt uitgebreid gevierd met muziek, kermis en als afsluiter een processie waarbij de graanoogst wordt gezegend. Vanuit de San Isidro kerk vertrekt de processie nadat er een uitgebreide mis is geweest en voert door het gehele dorp en eindigt bij de fontein waar San Isidro nogmaals geheiligd wordt.