De Gran Senda de Málaga GR-249 is één van de nieuwste en populairste GR’s van Andalusië en kwam in 2014 gereed. Deze schitterende, afwisselende en goed bewegwijzerde route begint en eindigt in Málaga. Starten dus aan de drukke kust van de Costa del Sol, maar vanaf Nerja slingert de route door een aantal prachtige natuurgebieden zoals de Sierra de TejedaSierra de Grazalema, Laguna de Campillos en Sierra de las Nieves. Een van de absolute hoogtepunten is de spectaculaire aankomst in Ronda; één van de mooiste steden van Andalusië. Andere bekende plaatsen die voor Ronda worden aangedaan zijn Nerja, Frigiliana, Cómpeta Alcaucín en Periana. Op 2,5 km van Periana ligt het gehught Baños de Vilo met een Moors zwavelbad. Een rustdag inlassen kan hier bij B&B Villa Deseada. Deze B&B heeft op het dakterras een bubbelbad om de vermoeide spieren te ontspannen en ligt op zo’n 150 meter van het natuurlijk zwavelbad. Dit bad heeft een heilzame werking voor de huid en gewrichten. Tevens heeft de B&B tegen een kleine vergoeding een ophaal- en terugbreng service naar de wandelroute en maaltijd service. De B&B is gelegen net na etappe 8 en op ca. 2,5 km. voorbij het begin van etappe 9 van de route.

De GR-249 is een ideale route voor wie weinig zin heeft om te reizen en meteen vanuit het vliegveld wil beginnen. Hou wel rekening met de hitte (behalve in de winter wanneer het dan meer regent), gebrek aan water en soms eenzame trajecten. En, hoewel officieel verboden, is een tent onmisbaar op sommige trajecten.

 • Begin- en eindpunt: Málaga
 • Totale lengte: ca. 942 km. over 6 verschillende routes
 • Aantal etappes/ dagen: ca. 35
 • GebergtenSierra de las NievesSierra Tejeda-Almijara, Torcal, Parque Natural del Desfiladero de los Gaitanes
 • Opmerkingen: Water is op deze GR een probleem. En de hitte. Loop de GR-249 daarom bij voorkeur in het vroege voorjaar als de natuur nog in bloei staat en de warmte minder is. De bewegwijzering is zeer goed!

De Gran Senda de Málaga GR-242

De langeafstandswandeling van ca. 80 km. door de bergen van Tejeda-Almijara ligt het wandelpad de GR 242. De route is voorzien goed bewegwijzerde paden door de Axarquía in de provincie Málaga . Van de start vanuit B&B Villa Deseada in Baños de Vilo (gemeente Periana) tot het eindpunt naast de Cuevas de Nerja , daalt het af van de bergen naar de zee, langs de mooiste en meest representatieve plaatsen van deze prachtige regio, grenzend aan de Sierras de Tejeda, Almijara en Alhama Natuurpark.

Het is ontworpen om het toegankelijk te maken voor elke wandelaar, via de traditionele paden en door alle dorpen, zodat iedereen kan genieten van de traditionele architectuur van Axarquía, de typische regionale gastronomie en de vriendelijkheid, gastvrijheid en vrijgevigheid van de mensen. Wandelaars kunnen overnachten in een van de vele hotels, hostels, B&B’s of landhuizen langs de route.

Dit pad laat ons niet alleen genieten van de spectaculaire wilde natuur van de Sierras de Tejeda y Almijara , maar ook van andere culturele, historische en sociale attracties. Wat cultuur betreft, kunnen we genieten van de vele heiligdommen zoals het Santo Cristo-heiligdom in Alcaucín , Santa Ana in Canillas de Albaida en San Antonio in Cómpeta .

Met betrekking tot de geschiedenis doorkruist het pad gebieden van groot belang, zoals Castillo de Zalia, en we kunnen ook enkele van de vele bruggen zien die de verschillende culturen die deze landen hebben gevormd ons hebben nagelaten, zoals de Romeinse bruggen in Sedella en Canillas de Albaida en de Arabische brug in Salares .

 • Begin- en eindpunt: Periana (B&B Villa Deseada) naar Nerja
 • Totale lengte: ca. 76 km
 • Aantal etappes/ dagen: 4 etappes ca. 5 dagen
 • Gebergten: Sierra de las NievesSierra Tejeda-Almijara, Torcal, Parque Natural del Desfiladero de los Gaitanes
 • Opmerkingen: Water is op deze GR een probleem. En de hitte. Loop de GR-242 daarom bij voorkeur in het vroege voorjaar als de natuur nog in bloei staat en de warmte minder is. De bewegwijzering is goed!

De GR-7 is met afstand de langste GR die door Andalusië loopt. In 1972 was het tevens de eerste GR die ook door Spanje liep. De GR-7 begint (of eindigt) overigens in Frankrijk, op de top van de Ballon d’Alsace in de Vogezen en eindigt (of begint) in Tarifa in de provincie Cadíz. Deze route sluit aan op de Europese wandelroute E4 die slingert tussen Tarifa en Griekenland (Cyprus).
Tot boven Málaga loopt de GR-7 als één route, daarna splitst hij zich in een noordelijke en een zuidelijke variant. Neem je de noordelijke route bovenlangs de Sierra Nevada, dan  is de totale lengte 718 km. De zuidelijke variant door de Alpujarras is 735 km. Voorbij Riogordo vanaf Tarifa gezien, kom je langs Periana. Op 2,5 km van Periana ligt het gehught Baños de Vilo met een Moors zwavelbad. Een rustdag inlassen, dat kan hier bij B&B Villa Deseada. Deze B&B heeft op het dakterras een bubbelbad om de vermoeide spieren te ontspannen en ligt op zo’n 150 meter van het natuurlijk zwavelbad. Dit bad heeft een heilzame werking voor de huid en gewrichten. Tevens heeft de B&B tegen een kleine vergoeding een ophaal- en terugbreng service naar de wandelroute en maaltijd service.
Wie de GR-7 door Andalusië loopt, maakt kennis met een groot deel van de machtigste sierras van Andalusië! Je doorkruist tijdens de route o.a. de Sierra de Grazalema, El Torcal, de Alpujarras en het park Sierra de Cazorla.

 • Beginpunt: Tarifa (Cadíz, Spanje)
 • Eindpunt: Puebla de Don Fadrique (Granada, Spanje)
 • Lengte in Andalusië: 735 (langste route)
 • Aantal etappes in Andalusië: 55 (incl. variant)
 • Provincies: Cadiz, Córdoba, Almería, Granada, Málaga en Jaén
 • Gebergten: AlcornocalesSierra de Grazalema, Torcal, Alpujarras (zuidelijke variant), Sierra de Baza (zuidelijke variant), Sierra Subeticas (noordelijke variant), Sierra de Magina (noordelijke variant), Sierra de CazorlaSegura y Las Villas (noordelijke variant)